Телесна психотерапия в лечението на натрапливости

начало: 13.05.2023 / 10:00 часа

край: 14.05.2023 / 14:00 часа

брой места: 14

свободни: 11

Ще представя моето виждане за натрапливостта като клинична(обсесивно-компулсивна) и личностова патология. Какво е ананкастна личност, кои са основните и характеристики и как това се експресира в тялото? Фокус на уъркшопа е телесната психика, а аз ще споделям разбирането си за нея и как бихме могли да работим с нея.

Едва ли има някой, който не е срещал или поне чувал думата обсесия(натрапливост). Темите, които ще разгледам ще са теоретико-практическо допълнение към изложеното от мен в книгата „Обсесивно-компулсивното разстройство или драмата да си странен“.

Не считам, че същността на проблемите е когнитивна. Когнитивността тук е опит за компенсация на проблемите, така също и вторичен проблем, о и още защитен механизъм. Да сме когнитивни с натрапливата невроза е като да борим вирус с вирус. Натрапливата невроза сама по себе си е боец, при това много интелигентен боец. Същността на проблема изисква дълбинно разбиране, а разрешаването му налага включване на тялото в терапевтичния процес.
 

Какви въпроси ще разгледам:

  • Какви процеси стоят зад натрапливата невроза и защо говоря за невроза, а не за болест само?
  • Клинична картина и защитни механизми.
  • Как да четем натрапливостта? Какво казват пациентите?
  • Каква е ролята на тялото и неговата психика подсъзнанието в тези патологични процеси?
  • Основни терапевтични направления в лечението на натрапливостите. Методики,техники, стратегия. Тук ще се спра на конкретни практични моменти, като първо ще работя с доброволци, като ще демонстрирам, а после ще дам възможност да се работи по двойки или тройки, за може всеки участник да се докосне до преживяването на подобен тип терапевтичен подход. Едно е „око да види“, а друго е „ръка да пипне“. Ще се концентрираме върху преживелищните разбирания и ще отделим време за въпроси и отговори. Надявам се практическата дискусия да даде завършен вид на това двудневно обучение в практическа посока.
Продуктов №: 1008

290.00 лв.

250.00 лв.